Hearts of Iron IV’te Battle for the Bosporus Telemetrisi

Hearts of Iron IV geliştirici günlüklerinde bu hafta Battle for the Bosporus telemetri verilerinden bahsediliyor.

Herkese merhaba, başka bir geliştirici günlüğüne hoş geldiniz. Hatırlayabileceğiniz üzere geçen hafta Battle for the Bosporus’u çıkarmıştık. Ön sipariş bile olmadan Steam’de çıktıktan bir saat içinde en fazla satan ürün hâline gelmesinden dolayı ülke paketi fikrinin başarılı olduğunu söyleyebilirim.

Şimdi çıkıştan sonraki birkaç günde edindiğimiz telemetri verilerini inceleyelim.

İlk olarak eklentideki ülkelerin oynanma sayısı arttı, zaten beklendik bir şey. Yine de Almanya hâlâ en fazla oynanan ülkeye devam ediyor, son birkaç yılda diğerleriyle arasındaki fark kapansa bile. Oyun ilk çıktığından oynanma oranı %40’tı, şimdi ise %20’nin altında. İkinci sırada ise %16 ile beklendiği gibi Türkiye var. Hemen ardından %10’un biraz altında Yunanistan, %7.4 ile Sovyetler Birliği ve %7 ile Bulgaristan geliyor.

Şimdi de seçilen odaklara bakalım.

Türkiye oyuncularının üçte biri sultanı geri getirmeyi seçerken %48’i cumhuriyet olarak devam edip üç büyük güçten birine katılmaya karar vermiş, %12’si kendi paktını kurup Balkanları bütünleştirmeyi tercih etmiş. Dünya savaşına katılmak isteyen oyunculardan çoğu Mihver’i seçerken çok azı eski İttifak Devletleri’ni bir arada toplamayı başarabilmiş. Develi birlikleri geri getirenleri oranı ise %11. Savaşta develerin modası gerçekten de geçmiş olabilir.

Yunanistan’da ise monarşinin krizde olduğunu görüyoruz, oyuncuların %73’ü sürgün edilen cumhuriyetçileri geri getirmeye karar vermiş. Yine de üçte ikisinden fazlası monarşistlere taviz vermeyi seçip prensiplere sahip olmadıklarını da göstermiş. Sadece basit bir kralı destekleyen istikrarsız bir ülke ile oyuncuların %43’ü Bizans İmparatorluğu’nu geri getirmeye çalışmış.

Sanırım bazılarına yeni bir oyun çıkardığımızı, bu oyunda doğrudan Bizans ile oynayabileceklerini hatırlatmak gerekiyor.

Bulgaristan’da ise monarşi geri gelmiş gibi görünüyor, oyuncuların üçte ikisi gücü Çar’a vermeyi seçmiş. Daha sonra benzer sayıdaki oyuncu Çar’a hükümet kurma izni vermiş. Tabii önlerine çıkacak sonraki karar ise kraliyet diktatörlüğünü güçlendirmek ya da Çar Boris’in öngörülemez bir kaza geçirmesini sağlamaktı. Oyuncuların büyük bir çoğunluğu Çar’a karşı komplo kurmayı tercih etmiş. Böylece HoI oyuncuları CK3 oynamak için gereken zihniyete sahip olduklarını tekrar kanıtlıyor.

Daha sonra yine oyuncuların çoğu Çar I. Ferdinand’ı desteklemiş. Beklenmedik bir şey değil, sonuçta ya o ya da daha çocuk yaştaki birini seçmeleri gerekiyordu.

Diğer yandan ise Balkan Sosyalist Cumhuriyetler Federasyon’u alternatifine göre oldukça fazla tercih edilmiş. Burada 7’ye 1 gibi bir oran görüyoruz. Oyuncular Stalin’i sevmiyordur belki. Her neyse. Bu oyunların %10’u Balkanların tamamen birleşmesiyle sona ermiş.

Gelecek haftalarda düzeltmeye çalışacağımız buglar ve diğer sorunlar hakkında birçok geri bildirim aldık. Daha önce olduğu gibi çeşitli sorun gidermeleri ve daha genel sorunların çözümlerini içeren açık betamız olacak. Örneğin Türkiye odak ağacında siyasi sorunlarla çok fazla uğraşmanız gerekiyor. Bunu azaltmak istiyoruz. Ana oyuna daha sonraki bir tarihte dahil edileceğini düşünüyoruz. Açık betada tam olarak neler olacağını çıktığında paylaşacağız.

Daha sonraki eklenti ve “Barbarossa” yaması üzerinde çalışmaya devam ettiğimiz için günlükler de bir süre çıkmayacak. Ne zaman tekrar çıkarmaya başlayacağımızı daha sonra paylaşacağız. La Resistance ve Battle for the Bosporus arasındaki ara gibi uzun olacağını düşünmüyoruz ama sonuçta yıl 2020. Her şey olabilir. Bu nedenle kesin konuşamıyoruz.

Yazar: Cem Kaya

Yorumla

STRATEGYTURK

Strategyturk'te strateji oyunlarından haberleri, yama notlarını, geliştirici günlüklerini ve daha birçok içeriği Türk strateji oyuncularına Türkçe bir biçimde sunuyoruz. Aynı zamanda yeni çıkan strateji oyunlarının ve eklentilerinin incelemelerini yapıyor, bu oyunlara dair sürekli olarak içerik oluşturuyoruz.

Sosyal medya sayfalarımızı takip ederek strateji oyunlarındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Son Yorumlar

  • mahmut: ne zaman güncellenecek ? tarih verin bari
  • Ali: Yeni yamayı bekliyoruz , elinize sağlık

KATEGORİLER

ARŞİV